El programari lliure és aquell programari que pot ser utilitzat, estudiat i modificat sense restriccions, i pot ser copiat i resdistribuït en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció o amb restriccions mínimes.
El programari es pot redistribuir liurement, així que en general, es pot trobar de forma gratuïta a Internet o a un cost baix, a partir d'altres medis (CD-Rom, DVD...). A causa dels baixos preus o la forma gratuita dels programaris, els models de negoci basats en el programari lliure, normalment proporcionen serveis de valor afegit com suport tècnic, cursos de preparació, personalització, integració, o certificació.
En general, un programari és lliure si permet les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation:
- La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0).
- La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font és un requisit.
- La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2)
- La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit.
El programari lliure no s'ha de confondre amb el programari gratuït, que inclou el seu codi font, encara que no sigui lliure, a difèrencia del programari lliure, ja que no se'ns asseguren els drets a la modificació i redistribució del programa.
Els exemples més coneguts de programari lliure són:
- El projecte GNU.
- Els sistemes operatius basats en GNU/Linux, BSD i OpenSolaris.
- Els entorns gràfics KDE i Gnome.
- El projecte Mozilla, que inclou el navegador Mozila Firefox i el client de correu Mozilla Thunderbird.
- L'aplicació ofimàtica OppenOffice.org i el seu fork LibreOffice.
- El programa de tractament de gràfics GIMP.
No hay comentarios:
Publicar un comentario